Repararea blocului motor

Curatarea si spalarea blocului motor;

Control pentru depistarea defectiunilor. Acestea pot fi:

  • Verificarea deformarea sau corodarea suprafeţei de asamblare a blocului cu chiulasa cu o riglă de control si cu ceasul comparator sau cu placa de control;
  • Verificarea fisurilor, crăpăturilor sau sparturilor prin proba hidraulică pe stand special, la presiunea de 4 bari;

Deformaţiile si coroziunile accentuate se rectifică pe maşini de rectificat plan; se poate indeparta un strat de maximum 0.25 mm:

Repararea fisurilor si sparturilor se poate realiza prin mai multe procedee cand fisurile nu depaşesc lungimea de 15-20 cm:

  • sudarea oxiacetilenică;
  • sudarea electrică (la rece);- acoperirea cu răşini epoxidice;
  • etanşarea cu soluţii usor fuzibile (pentru fisuri mici;
  • etanşarea fisurilor mici de suprafaţă, cu soluţii metalice speciale;
  • metalizarea cu zinc topit (pulverizat cu aer la 6 bari);
  • spărturile se pot suda oxiacetilenic sau electric; se pot repara si prin peticire.

Dupa reparare, se face din nou proba hidraulică, pe stand, la presiunea de 4 bari.

Uzura găurilor filetate pentru prezoane sau şuruburi  se inlătura prin refiletare la cota de reparaţie sau montarea de bucşe speciale.

Prezoanele rupte în bloc se extrag prin diverse metode: defiletare cu ajutorul unor dornuri conice sau zimţate, extractoare, etc.

Locaşurile cuzineţilor pentru lagărele paliere uzate sau deformate se remediază prin alezare la treapta de reparaţie, pe maşina de alezat orizontală. Când uzurile sunt prea mari locaşurile lagărelor se încarcă prin sudare electrică, se montează capace noi şi se alezează la cota nominală.

Lagărele arborelui cu came, prin uzare , vor avea o conicitate şi ovalitate faţă de fusurile arborelui. Remedierea constă în demontarea şi montarea altora corespunzătoare cotei de reparaţie.

Locaşurile tacheţilor care se uzează se alezează la cota de reparaţie sau se presează bucşe, iar alezarea se face la cota nominală. La cele amovibile procedeul este asemănător.

Remedierea cilindrilor constă în alezarea şi hoinuirea acestora. Cămăşile de cilindru se dezîncrustează în soluţii alcaline la temperatura de 80 grade C , după ce , se curăţă, în prealabil, de calamină.

Blocul motor cu cilindrii nedemontabili se fixează direct sau pe masa maşinii de alezat, iar cămăşile de cilindru cu ajutorul unor dispozitive. Maşina de alezat este verticală şi poate lucra cu unul sau două cuţite.

Blocurile motor cu cilindrii nedemontabili se pot cămăşui şi realeza la cota nominală.

Cilindrii sunt alezaţi la 2-3 sau chiar şase cote de reparaţie.

Reparatie bloc motor

Galerie foto